Introductie

Reumatologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met gewrichts-, bot- en auto-immuunziekten. Het is daarom een ​​specialiteit die een groot aantal ziekten samenbrengt die vergelijkbare presentatievormen kunnen hebben. Het is daarom door een sterke geschiedenis en klinisch onderzoek te combineren met precisiebeeldvorming en biologietechnieken dat we de aanwezigheid van een ziekte kunnen bevestigen of niet; dus u wordt gevraagd dit te doen na overleg met bloed- en urinetests, radiologische onderzoeken (röntgenfoto's, echografieën, CT of MRI).

Geavanceerde technieken kunnen ook worden gebruikt met gewrichtsweefselanalyses om diagnoses te verfijnen.

De zorg is daarom mondiaal zowel menselijk als technisch. Als patiënt wordt u doorverwezen naar de beste laboratoria en radiologen met soms de mening van andere gespecialiseerde collega's om de beste diagnoses en behandelingen te hebben.

U moet een reumatoloog raadplegen als u last heeft van complexe pathologieën zoals

- Reumatische ontstekingsziekten (reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica, reactieve artritis, rhizomelische pseudopolyarthritis),

- bindweefselaandoeningen (systemische lupus, syndroom van Sjögren, myositis, enz.) of vasculitis (Horton, vasculitis bij ANCA enz.)

- microkristallijne artropathieën (jicht, enz.).

Pezen (periarthritis van de schouder, epicondylitis, tendinopathie van de Quervain, trochanteritis, etc.) komen veel vaker voor. Glucocorticoïde afzettingen kunnen worden geïnfiltreerd. Botziekten zoals osteoporose zijn ook de verantwoordelijkheid van de reumatoloog in verband met huisartsen.